Wednesday, 30 November 2011

~BUKAN SEKADAR MAINAN DI BIBIR~

In The Name of Allah The Most Merciful



It's being a long time since i haven't opened these blogs..

sudah futur.. dah lama futur dalam blogging2 ni..

masa amat mencemburui kita,, atau kita sangat lemah merancang??
sangat lemah mengatur masa..

hangat2 tahi ayam,, kadang2 nak juga menulis something,,

   thread hari ni, 'BUKAN SEKADAR MAINAN DIBIBIR'

                                'BUKAN SEKADAR SHARING DI FB'
                                       
                                     'BUKAN SEKADAR UNTUK DI'LIKE' ORANG'

 mungkin dah jadi trend dunia sekarang bila usia dah agak2 menjejaki tangga 20..

hati mula bermain madah2 cinta..

bukak blog~~~ CINTA,,
             bukak fb~~~~~~~~~~~~~~CINTA LAGI


esoknya.. bukak lagi~~~ CINTA, CINTA dan CINTA LAGI..


asyik bermain HATI & PERASAAN..

then pergi kuliah, di fakulti ada talk & forum~~~~~ CINTA LAGI

ya, iyanya FITRAH..  CINTA itu FITRAH..

Seharusnya sesuatu yang fitrah adalah anugerah dari Allah..

sesuatu yang amat suci.. amat2 suci...

apa yang menyedihkan bila ramai menyalah ertikannya...

sehinggakan apa yang FITRAH dan SUCI menjadi BARAH dan CACIAN

soal hati dan perasaan bukan perkara main2 yang boleh dipandang enteng,,

namun, sesuatu yang harus diambil serius..

Nak pinjam kata2 Pn Fatimah Syarha, novelis terkenal..



                      '' CINTA INI IBARAT PUASA''

macam mana tu??? peliknya??

analoginya ialah PUASA dan memang cinta ini menuntut kita untuk berPUASA SYAHWAT pun

## seseorang yang berpuasa, kemuadian dia teringatkan makanan untuk berbuka eg: nasi ayam

##"waaaaaaa,, sedapnya makanan ni..nyummm2"

##"rasa cam nak ambik bau je sikit.. ala, bau je"

## lama kelamaan, dia pon mengambil sebiji nasi n letak kat tepi bibir..

## "ala,, bukan makan pon, just nak letak2 tepi bibir je.. x batal puasa pon kan

## "makin sedap la bau dia.. rasa x tahan nak makan

#
#
#
 ## "arghhh.. x tahan, nak makan jugak... nyum2 sedapnya...

hmm, camtu la cinta ni.. macam puasa.. Allah suruh kita tahan nafsu kita..

kalau x tertahan camni la jadinya..

hikmah kenapa Allah larang kita dekati zina..

bahaya yang paling besar kita hadapi sekarang adalah jalan-jalan menghampiri zina itu terlampau besar..



JANGAN DEKATI ZINA, JANGAN HAMPIRI JALAN-JALAN ZINA


BERSAMA PADAMKAN KOTARAN DIHATI..



MUJAHADAH ITU INDAH













1 comments:

Hafiz Roslan said...

cinta dan puasa
perumpamaan yg menarik :)